Think interpersonal communication 1st Canadian Edition

Think interpersonal communication 1st Canadian Edition

 

Think Interpersonal Communication

Canadian Edition

by

 

Isa Engleberg

Prince George’s Community College

 

Dianna R. Wynn

Nash Community College

 

Maria Roberts

Centennial College

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toronto

 

 

Copyright © 2015 Pearson Canada Inc., Toronto, Ontario. All rights reserved. This work is protected by Canadian copyright laws and is provided solely for the use of instructors in teaching their courses and assessing student learning. Dissemination or sale of any part of this work (including on the Internet) will destroy the integrity of the work and is not permitted. The copyright holder grants permission to instructors who have adopted Think Interpersonal Communications, Canadian Edition, by Engleberg, Wynn, and Roberts, to post this material online only if the use of the website is restricted by access codes to students in the instructor’s class that is using the textbook and provided the reproduced material bears this copyright notice.

 

CONTENTS

 

Chapter 1      Human Communication                                                                 3

Chapter 2      Understanding Yourself                                                                 15

Chapter 3      Adapting to Canada’s Changing Faces                                      26

Chapter 4      Listening, Critical Thinking and Reflective Practice                  36

Chapter 5      Verbal Communication                                                                   49

Chapter 6      Nonverbal Communication                                                            59

Chapter 7      Understanding Interpersonal Relationships                               70

Chapter 8      Exploring Emotional Intelligence                                                  81

Chapter 9      Professional Relationships                                                            91

Chapter 10    Working in Groups                                                                           103

Chapter 11    Group Decision Making, Problem Solving and Conflict           117

Chapter 12    Communicating in a Digital World                                                133

Chapter 13    Creating Captivating Presentations                                              144

Chapter 14    Language and Delivery                                                                  163

 

 

CHAPTER 1

Human Communication

 

1.1 Multiple Choice

1
Ans:             a

Page:            4

Difficulty:   1

 

1.        A study of human resource managers listed _____________ as the most important skill area for obtaining jobs and advancing in a career.

a.       oral communication skills

b.       written communication skills

c.        listening skills

d.       computer skills

e.        proficiency in your field of study

 

Ans:             d

Page:            4

Difficulty:   2

 

3.        A study by the  U.S. national Association of Colleges and Employers listed_____________ as the least important skill area for career preparation in college.

a.       oral communication skills

b.       written communication skills

c.        listening skills

d.       computer skills

e.        proficiency in your field of study

 

Ans:             e

Page:            4

Difficulty:   1

 

4.        You generate meaning when you

a.       speak.

b.       write.

c.        create visual images.

d.       listen, read, and react to messages.

e.        do all of the above.

 

Ans:             d

Page:            4

Difficulty:   2

 

5.        When you ask the question, “Do I analyze and evaluate the meaning of the multiple and complex messages that bombard us every day in an ever-changing world?” which kind of communication is the focus of your question?

a.       personal

b.       professional

c.        intercultural

d.       intellectual

e.        societal

 

Ans:             e

Page:            4

Difficulty:   2

 

6.        When you ask the question, “Do I critically analyze and appropriately respond to public and mediated messages that affect the quality of our own and other people’s lives?” which kind of communication is the focus of your question?

a.       personal

b.       professional

c.        intercultural

d.       intellectual

e.        societal

 

Ans:             c

Page:            5

Difficulty:   1

 

7.        Your textbook presents seven key elements of effective communication. The first element on that list is

a.       Purpose.

b.       Others.

c.        Self.

d.       Content.

e.        Expression.

 

Ans:             e

Page:            5

Difficulty:   2

 

8.        Your textbook presents seven key elements of effective communication. The last (7th) element on that list is

a.       Purpose.

b.       Others.

c.        Self.

d.       Content.

e.        Expression.

 

Ans:             d

Pages:          5-10

Difficulty:   2

 

9.        Which key element of effective communication is represented in the following question: How can I adapt to the communication circumstances and setting?

a.       Self

b.       Others

c.        Content

d.       Context

e.        Structure

 

Ans:             c

Pages:          5-10

Difficulty:   2

 

10.     Which key element of effective communication is represented in the following question: What do you want others to know, think, believe, feel, or do as a result of communicating with them?

a.       Self

b.       Others

c.        Purpose

d.       Content

e.        Structure

 

Ans:             e

Pages:          5-10

Difficulty:   2

 

11.     Which key element of effective communication is represented in the following question: What channels are most appropriate given your purpose, the other communicators, and the context?

a.       Others

b.       Purpose

c.        Content

d.       Structure

e.       Expression

Ans:             c

Page:            6

Difficulty:   2

 

12.     Josh realizes that his presentation to a group of young men at a juvenile detention center will be difficult. He decides that they are more likely to take his advice if he shares past experiences from his own juvenile run-ins with the law. What element of communication has Josh taken into account as he prepares his talk?

a.       Expression

b.       Structure

c.        Others

d.       Purpose

e.        Context

 

Ans:             e

Page:            6

Difficulty:   2

 

13.     According to your textbook’s definition of culture, which of the following groups of people meet this definition?

a.       Nigerians

b.       Mormons

c.       African Americans

d.       Navaho tribal members

e.        all of the above

 

Ans:             c

Page:            7

Difficulty:   1

 

14.     According to your textbook, _____________ communication refers to the interaction of three or more interdependent people who interact for the purpose of achieving a common goal.

a.       intrapersonal

b.       interpersonal

c.        group

d.       presentational

e.        mediated

 

Ans:             b

Page:            7

Difficulty:   1

 

15.     In which interactional context does a limited number of people, usually two, interact for the purpose of sharing information, accomplishing a specific goal or maintaining a relationship?

a.       logistical communication

b.       interpersonal communication

c.       group communication

d.       presentational communication

e.        mediated communication

 

Ans:             e

Page:            8

Difficulty:   2

 

16.     Your _____________ context refers to the emotional and cultural environment in which you live and communicate.

a.       logistical

b.       interactional

c.       group

d.       mediated

e.        psychosocial

 

Ans:             a

Page:            8

Difficulty:   3

 

17.     The psychosocial context of communication includes

a.       the cultural environment in which you live.

b.       the place where you will be interacting with others.

c.        the setting and occasion of a communicative act.

d.       the number of people with whom you communicate.

e.        none of the above.

 

 

 

Ans:             c

Page:            8

Difficulty:   1

 

18.     The logistical context of communication refers to

a.       the cultural environment in which you live.

b.       your emotional history, personal experiences, and cultural background.

c.        the time, place, setting, and occasion in which you will interact with others.

d.       whether communication occurs one-to-one, in groups, or between a speaker and an audience.

e.        interpersonal, group, and presentational communication.

 

Ans:             e

Page:            8

Difficulty:   2

 

19.     Which of the following statements supports the textbook statement about the importance of content as a basic element of communication?

a.       Humans are unique in their ability to communicate an open-ended volume of concepts.

b.       Human language is symbolic.

c.        Humans have the unique ability to generate meaning by combining letters and/or sounds.

d.       Humans can invent new words, say sentences that have never been said before, and communicate new ideas.

e.        All of the above

 

Ans:             a

Page:            9

Difficulty:   2

 

20.     Media Richness Theory examines how the qualities of different media affect communication. Which of the following media is the richest?

a.       face-to-face communication

b.       email communication

c.        mediated communication

d.       broadcast communication

e.        vocal communication

 

Ans:             b

Page:            9

Difficulty:   2

 

21.     The key element of structure  in communication refers to

a.       the information itself.

b.       the way in which you arrange the content of a message into a coherent message.

c.        the symbolic nature of human language.

d.       the circumstances and setting in which communication occurs.

e.        the ways in which you understand and interpret messages from others.

 

 

Ans:             e

Pages:          10

Difficulty:   2

 

22.     The key element expression asks:

a.       Which channels are most appropriate given your purpose and content?

b.       What skills will improve your ability to deliver your message?

c.        How effectively do you convey and listen to verbal and nonverbal messages?

d.       How can practice help you prepare to communicate effectively?

e.        All of the above

 

Ans:             e

Page:            10

Difficulty:   1

 

23.     Which of the following channels do we use to express a message?

a.       sight

b.       sound

c.        taste and smell

d.       touch

e.        all of the above

 

Ans:             b

Page:            11-12

Difficulty:   2

 

24.     Linear models of communication

a.       include the concepts of noise and feedback.

b.       function in only one direction: a source creates a message and sends it through a channel to reach a receiver.

c.        recognize that we send and receive messages simultaneously.

d.       illustrate the interrelationships among the key elements and guiding principles of effective communication.

e.        all of the above.

 

Ans:             c

Page:            12

Difficulty:   2

 

25.     A corporate CEO relates that when he fumbled his way through a speech and started to ramble, he noticed that he was losing listeners and then became even more unnerved. The CEO was reacting to

a.       encoding.

b.       the channel.

c.        feedback.

d.       noise.

e.        the context.

 

 

Ans:             b

Page:            12

Difficulty:   3

 

26.     Randy watches the Super Bowl game with his friends at a neighborhood party. Lucky Levar has tickets and goes to the game. When they see each other the next day, Randy complains that it was “no contest” while Levar thinks the game was thrilling. What is the most likely communication-related reason Randy and Levar experienced the game differently?

a.       They supported different teams.

b.       They received the game through different channels.

c.        There was more noise at the Super Bowl party.

d.       Fan feedback was missing at the Super Bowl party.

e.        Randy and Levar always disagree about football.

 

Ans:             b

Page:            12

Difficulty:   2

 

27.     If you are thinking about your upcoming vacation plans rather than listening carefully to your friend’s problem, you are preoccupied by

a.       encoding.

b.       internal noise.

c.        external noise.

d.       internal feedback.

e.        external feedback.

 

Ans:             e

Pages:          12

Difficulty:   2

 

28.     The encoding process can be described as

a.       the way you feel about others.

b.       the process of minimizing internal noise.

c.        effective listening.

d.       converting a “code” sent by someone else into a meaningful message.

e.        the decision-making process by which you create messages that generate meaning.

 

Ans:             c

Page:            12

Difficulty:   2

 

29.     As you are making a presentation you notice that audience members are scowling and talking to one another as you speak. What component of the communication process are you noticing?

a.       source

b.       message

c.        feedback

d.       noise

e.        channel

 

Ans:             e

Pages:          12-13

Difficulty:   2

30.     In what way are transactional models of communication uniquely different from linear and interactive models?

a.       They function in only one direction—source to receiver.

b.       They include the concept of noise and feedback.

c.        They recognize that  communication is not an unobstructed one-way street the requires feedback between communicators.

d.       They recognize that encoding requires decision making to create a meaning message.

e.        They recognize that we send and receive messages at the same time within specific contexts.

 

Ans:             c

Page:            13

Difficulty:   2

 

31.    Which key element of communication is affected by noise in the following example: “When no one signed up to volunteer for the soup kitchen, Wendell realized he set his goal in a way that asked them to donate too much of their valuable time.”

a.       self

b.       context

c.        purpose

d.       structure

e.        channel

 

Ans:             d

Page:            14

Difficulty:   2

 

32.    Which key element of communication is affected by noise in the following example: “Telling stories can be a great way to entertain others unless you ramble on and one without making a point or coming to some sort of conclusion.”

a.       self

b.       context

c.        others

d.       structure

e.        channel

Ans:             a

Page:            14

Difficulty:   2

 

33.     Statements that describe, explain, and/or predict events and behavior are

a.       theories.

b.       strategies.

c.        skills.

d.       resources.

e.        rules.

 

Leave a Reply